Maart: Tijd voor Seizoensgroenten (en een Keuken vol Magie)
“Eat more greens to fit into your jeans”
– unknown
Maart is de maand waarin we massaal besluiten dat het lente is, ondanks dat moeder natuur ons soms nog trakteert op een snijdende noordenwind en een verdwaalde nachtvorst. Maar hé, optimisme is alles! En wat is een betere manier om dat optimisme te voeden dan je keuken te vullen met de lekkerste seizoensgroenten?

En nu we het toch over seizoensgroenten hebben… Laten we even een misverstand de wereld uit helpen: spruitjes zijn niet vies, spruitjes zijn fantastisch! Echt waar. Ik weet het, dat is een controversiële uitspraak, maar ik was als kind al een van die zeldzame exemplaren die er dol op was. Terwijl andere kinderen ze stiekem in hun servet verstopten of aan de hond probeerde te voeren (heb ik van horen zeggen) om hun portie af te schuiven, at ik ze met plezier op. En dat is nooit veranderd—spruitjes staan nog steeds in mijn top 5 van lievelingsgroenten.
Of je nu een doorgewinterde moestuinheld bent met aarde onder je nagels of iemand die groenten vooral kent van het groenteschap: maart heeft een hoop lekkers te bieden. En geloof me, als je de groenten zelf hebt gekweekt, smaken ze nóg beter (zeker ook die spruitjes!).
Vandaag ga ik je niet zomaar recepten geven, nee, we gaan voor verrassende, smaakvolle combinaties waarmee je zelfs de grootste spruitjes-haters over de streep trekt. Dus trek je schort aan, parkeer die winterkost tot komend najaar en ga met me aan de slag met een frisse spruitjessalade en krokant gefrituurde oesterzwammen die zo lekker zijn dat je er niet eens meer vlees bij wilt.
Frisse Spruitjessalade met Kimchi-twist: Spruitjes, maar dan Wél Lekker
Helaas hebben spruitjes hebben een slechte reputatie. Maar geloof me, als je ze goed bereid en niet traditioneel tot snot kookt, verdienen ze een vaste plaats in je kookrepetoir. Fris, knapperig en bomvol smaak: in deze salade combineren we ze met de pittigheid van gochugaru (koreaanse chilivlokken), de crunch van radijs en wortel en een vleugje zoet dankzij peer. Deze salade kun je heel goed serveren bij krokant gefrituurde oesterzwammen.
Ingrediënten
- 300 g spruitjes, dun geschaafd
- 1 middelgrote wortel, in dunne reepjes
- 2 lente-uitjes, in ringen
- ½ peer, geraspt of in dunne reepjes
- 1 bosje radijsjes, dun gesneden
Voor de dressing
- 2 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
- 1 el rijstazijn
- 1 el sojasaus
- 1 tl honing
- 1 tl geraspte gember
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl limoensap

Bereiding
- Snijd de spruitjes, wortel, lente-ui, peer en radijsjes en meng ze in een grote kom.
- Roer alle dressing-ingrediënten door elkaar en proef even. Wil je ‘m pittiger? Extra gochujang. Liever frisser? Meer limoensap!
- Giet de dressing over de groenten en hussel goed door. Laat 10-15 minuten staan zodat de smaken intrekken.
- Strooi de geroosterde sesamzaadjes erover en serveer. Voilà, een salade waarmee je spruitjes-haters overtuigt.
Frisse Spruitjessalade met Kimchi-twist: Spruitjes,Korean Fried Oesterzwammen – Bizar Lekker maar dan Wél Lekker
Dacht je dat een vegan snack nooit kan tippen aan krokante kip? Think again. Oesterzwammen hebben een heerlijke stevige structuur en met een crispy jasje en pittige saus krijgen ze een plekje in de ‘Waarom heb ik dit niet eerder gemaakt?’-categorie.
Ingrediënten
- – 300 g oesterzwammen, in grote stukken gescheurd
- – 300 ml plantaardige melk (of water)
- – 1 tl appelazijn (optioneel, om de melk licht zuur te maken)
- – 200 g bloem
- – 100 g maïszetmeel
- – 1 tl zout
- – 1 tl knoflookpoeder
- – 1 tl witte peper
- – Olie om te frituren
Voor de Koreaanse saus
- – 2 el gochujang (koreaanse chilipasta)
- – 2 el sojasaus
- – 2 el rijststroop, honing of ahornsiroop
- – 1 el rijstazijn
- – 1 tl geraspte gember
- – 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- – 1 tl sesamolie
- – Sesamzaadjes en lente-ui ter garnering
Bereiding
- Meng de plantaardige melk met appelazijn en laat even staan (hierdoor maak je eigenlijk een vegan variant van karnemelk!).
- Meng bloem, maïszetmeel, zout, knoflookpoeder en peper in een tweede kom.
- Haal de oesterzwammen eerst door de melk en dan door het bloemmengsel en druk goed aan voor een extra knapperige korst.
- Verhit de olie tot 175°C en bak de paddenstoelen in kleine porties goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm ondertussen alle saus-ingrediënten in een pannetje. Voeg maïzena toe als je ‘m dikker wilt.
- Hussel de gefrituurde oesterzwammen door de saus of bestrijk ze ermee.
- Bestrooi met sesamzaadjes en lente-ui en serveer direct.

De Magie van Seizoensgroenten (en waarom je ze moet omarmen)
Seizoensgroenten zijn niet alleen beter voor de planeet, ze zijn ook gewoon veel lekkerder. Ze groeien op het juiste moment, hebben maximale smaak en geven je de kans om creatief te zijn in de keuken. En nee, je hoeft geen moestuin-expert te zijn om ervan te genieten.
Dus of je nu je eigen spruitjes hebt geoogst of ze gewoon bij de groenteboer hebt gescoord, duik de keuken in en laat je verrassen. En als je nog een excuus zoekt om vaker met seizoensgroenten te koken: volg dan vooral mijn blog voor nog meer seizoensrecepten!
Tot de volgende keer, en vergeet niet: groenten zijn niet saai – het is gewoon een kwestie van goed klaarmaken. 😉