Glühwein-Stoofperen Chocoladetaart

(En: hoe ik per ongeluk een jaarvoorraad botercrème maakte)

Mijn vriend Jarl had één simpele wens voor zijn verjaardag in februari: een winterse taart waar je het warm van krijgt. Geen standaard, zoet slagroomgeval of luchtige zomerse creatie, nee, winter moest het zijn. Iets kruidigs, iets met chocola, iets dat perfect zou passen bij -20°C. Zo gezegd, zo gedaan! En dan blijkt het op de dag zelf een zonnige 16°C te zijn. Lente in februari, wie had dat gedacht. Ach, het smaakte er niet minder om 😉

Deze feestelijke taart is een ware smaaksensatie: een rijke, kruidige chocoladetaart gebaseerd op het recept van Rutger Bakt, gecombineerd met kruidige, glühwein-stoofperen en een zijdezachte botercrème (waarvan ik zóveel gemaakt had, dat ik het voor dit recept gehalveerd heb). Perfect voor de koude wintermaanden! Of lente, blijkbaar…


Voor de chocoladecake
  • 250 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • 100 ml melk

Ingrediënten

Voor de glühwein-stoofperen

(Tip: maak deze gerust een dag van tevoren. Scheelt weer stress en geeft de peren extra tijd om zichzelf vol te zuigen met die heerlijke glühwein!)

  • 3 stevige peren (bijv. Gieser Wildeman of Conference)
  • 500 ml rode wijn (en nee, niet die dure fles uit je wijnrek, een degelijke supermarktvariant volstaat)
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 sinaasappel (schil en sap)
  • 1 vanillestokje (doormidden gesneden)
Voor de Zwitserse meringue botercrème

(Dankzij mijn chaotische brein: onderstaande hoeveelheden zijn al gehalveerd. Je bent welkom.)

  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 250 g ongezouten boter (kamertemperatuur, in blokjes)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el glühwein (optioneel, maar wie zou dit niet doen?)

Bereiding

Glühwein-stoofperen

  1. Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten (dat is puur voor de esthetiek, maar je voelt je meteen een echte chef).
  2. Doe de rode wijn, suiker, kaneelstokje, steranijs, kruidnagels, sinaasappelschil en -sap en het vanillestokje in een pan.
  3. Breng aan de kook, voeg de peren toe en laat op laag vuur 45-60 minuten zachtjes koken. Keer af en toe, tenzij je de peren liever eenzijdig dronken hebt.
  4. Laat de peren afkoelen in de siroop en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Chocoladecake (gebaseerd op Rutger Bakt, maar met een Maz-touch)

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en vet je bakvorm (20 cm) in.
  2. Doe de boter met de suiker in een kom en klop romig met een garde of in een keukenmachine. Voeg het vanille-extract toe en voel je even een bakexpert.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed door. Voeg het volgende ei pas toe als de voorganger volledig is opgenomen, anders heb je kans dat je eindigt met geschifte saus.
  4. Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kom. Voeg het vervolgens beetje bij beetjetoe aan het beslag, afwisselend met de melk. Meng tot een egaal beslag.
  5. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak 30-35 minuten. Laat volledig afkoelen. Ja, echt volledig. Ik weet dat je ongeduldig bent.

Zwitserse meringue botercrème

  1. Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie en klop tot de suiker is opgelost. (Ja, dit duurt even. Nee, steek je vingers er niet in om te proeven. Is echt heet)
  2. Klop het mengsel met een mixer tot stijve, glanzende pieken en tot het is afgekoeld. Tenzij je de spierballen van Arnold Schwarzenegger hebt, dan mag het ook met de hand.
  3. Voeg geleidelijk de boter toe en mix tot een luchtige botercrème. Geen paniek als het er even uitziet alsof alles misgaat: gewoon blijven mixen. Trust the process. 
  4. Voeg het vanille-extract en optioneel een beetje glühwein toe. Mix tot het een egaal mengsel is en probeer niet alles op te snoepen.

Samenstellen van de taart

  1. Snijd de afgekoelde cakes horizontaal doormidden. (Of doe een moedige poging en huil zachtjes als het niet recht is. Smaakt alsnog fantastisch.)
  2. Bestrijk een cake-laag met botercrème en verdeel enkele plakjes stoofperen erover.
  3. Herhaal dit voor de andere lagen en plaats de laatste cake-laag erbovenop. Je hebt nu een (scheve?) toren van geluk.
  4. Smeer de taart af met de resterende botercrème en decoreer met hele stoofperen. Fancy.
  5. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de koelkast voordat je erin duikt. En vergeet niet om een foto te maken zodat je kunt pronken met je meesterwerk.

Geniet van deze feestelijke Glühwein-Stoofperen Chocoladetaart! En onthoud: als je per ongeluk te veel botercrème maakt, zeg je gewoon dat het de bedoeling was. Cheers!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *