Februari: De maand van grootse plannen en bevroren vingers

Festina Lente (haast u langzaam)
– keizer Augustus

Ah, februari: De maand waarin de zon zich af en toe laat zien, maar de grond nog zo hard bevroren is dat je het als fundering voor je uitbouw kan gebruiken. Toch beginnen de moestuinkriebels langzaam te komen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg altijd ergens begin februari een onbedwingbare drang om mijn tuin in te rennen, alles uit de kast te trekken en heel optimistisch zaadjes te strooien als confetti tijdens de carnaval.

Maar laten we eerlijk zijn: dat is vragen om problemen. Planten houden niet van haast. Het is een beetje zoals een kater hebben en besluiten om meteen een marathon te lopen – geen goed idee. Plantjes hebben geduld en liefde nodig. Het beste moment voor de liefde? Valentijnsdag! Heb geduld en begin met voorzaaien na 14 februari.

Wat kun je wél doen in februari?

Hoewel je je zomergroenten  – zoals tomaten, courgettes en komkommers – nog even met rust moet laten, zijn er wél dingen die je nu alvast kunt doen om straks niet volledig overweldigd te raken wanneer het écht los gaat. Want geloof me, zodra de lente aanbreekt en je bijna elke dag wel iets kunt zaaien, weet je soms van gekkigheid niet meer waar je het laten moet. Hier zijn een aantal klusjes waarmee je je groene vingers alvast kunt opwarmen (zonder ze eraf te vriezen):

  • Voorzaaien (maar met beleid) – Wil je straks niet als een kip zonder kop zaaien? Begin dan voorzichtig met vroege gewassen zoals tuinbonen en doperwten. Maar ook paprika’s, pepers en aubergines. “Maar Maz, dat zijn toch zomergroenten?” Hoor ik je denken. Klopt! Maar deze diva’s hebben een lange opwarmfase nodig voordat ze écht willen presteren. Ze groeien zo langzaam dat als je nu niet begint, je tegen de zomer nog steeds naar een zielig, kaal sprietje zit te kijken terwijl je buren al pepers plukken.
  •  Je moestuinplan maken – Teken uit waar alles moet komen te staan. Zo voorkom je dat je straks courgettes in je tomatenperkje zet en die ene vergeten pompoen zich weer een weg naar je dakgoot baant.
  • Voorbereidingen treffen – Controleer je gereedschap, haal compost en potgrond in huis en zorg dat je kweekbakken en potjes schoon zijn. Want geloof me, niks is frustrerender dan enthousiast willen voorzaaien en ontdekken dat al je potjes nog vol zitten met gestorven projectjes van vorig seizoen.
  • Slakken en onkruid een stap voor zijn – Ja, ze liggen nog te slapen, die kleine glibberaars die harder knabbelen aan je plantjes dan rupsje nooit genoeg. Je kunt ze voor zijn door alvast mulch of koffiedik rond je toekomstige plantjes te strooien. Dan hebben ze straks minder zin in het buffet dat jouw moestuin heet. En terwijl je toch bezig bent met de strijd tegen ongewenste gasten: Een dikke laag mulch of karton op je moestuinbedden kan helpen om onkruidgroei te onderdrukken – én het houdt de bodem lekker warm voor als je straks echt aan de slag gaat.

Festina lente (haast u langzaam)

Het is verleidelijk om meteen vol gas te geven, maar februari is eigenlijk vooral een maand van voorbereiden en dromen. Of, zoals de oude Romeinen al zeiden: festina lente – haast je langzaam. Dus, maak een theetje, blader door je voorraad zaadjes en bedenk hoe geweldig je moestuin dit jaar gaat worden. En als het kriebelt om wel iets te doen? Maak dan alvast een kweekbak klaar en babbel lief tegen je zaadjes. Wie weet helpt het.

Heb jij al plannen voor je moestuin dit jaar? Of ben je zo iemand die nu al per ongeluk 500 tomatenplanten heeft voorgezaaid? Of zit je nog wortel te schieten? Laat het me weten in de reacties!

Liefs,
Maz

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *